Φιλοξενία Καλλιτεχνών

Transmissions – πρόγραμμα ανταλλαγής για την καλλιτεχνική έρευνα στον ήχο

καλλιεργεί τις συνθήκες για τη συνάντηση καλλιτεχνών του ήχου και ερευνητών από την Ελλάδα και τη Νορβηγία, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε απόμακρα ή γεωγραφικά απομονωμένα τοπία και στο παρελθόν τους – ηχηρό ή ανήκουστο.


Το πρόγραμμα ερευνητικής ανταλλαγής καλλιτεχνών Transmissions διοργανώθηκε από το Syros Sound Meetings σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύρου και το κέντρο τεχνών North Norwegian Arts Center (NNKS) και με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Ultima Festival. Τέσσερις φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες ταξίδεψαν στη νότια και τη βόρεια Ευρώπη πραγματοποιώντας έρευνα πεδίου και συγκεντρώνοντας συνεντεύξεις και επιτόπιες ηχογραφήσεις, με στόχο την εξερεύνηση των ακουστικών εμπειριών και ιστοριών που σχετίζονται με δύο εντελώς ξεχωριστές, κι όμως παράξενα συναφείς τοποθεσίες: τη Γυάρο, ένα ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, και το Vardø, μια μικρή πόλη στο ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου Varanger στη Νορβηγία.


Η Άννα Παπαέτη, μια ερευνήτρια που ζει στην Ελλάδα και εστιάζει θεωρητικά και καλλιτεχνικά στη σχέση ήχου και τραύματος, ιδιαίτερα υπό συνθήκες εγκλεισμού, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συνεργασία με τη Maia Urstad, μια καλλιτέχνιδα που ζει στη Νορβηγία, η οποία εργάζεται στο όριο μεταξύ ακουστικών και εικαστικών τεχνών, με επίκεντρο στις αρχειακές πρακτικές και τις τεχνολογίες υπό κατάργηση. Οι δύο καλλιτέχνιδες κλήθηκαν να περάσουν μαζί μια εβδομάδα στην Ελλάδα (τον Ιούνιο του 2021), και μία ακόμη εβδομάδα στη Νορβηγία (τον Σεπτέμβριο του 2021), συνοδεύομενες από τους acte vide (Δανάη Στεφάνου & Γιάννης Κοτσώνης), ένα διαμεσικό σχήμα από την Ελλάδα που δημιούργησε την ερευνητική θεματική και την κεντρική ιδέα για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, δρώντας παράλληλα ως καλλιτέχνες-αποκριθέντες και στις δύο περιοχές.


Transmission Notes (a field report by acte vide)

Transmission Notes #1: Syros / Gyaros, 14-21 June 2021

Transmission Notes #2: Vardø, 5–12 September 2021


Transmissions Program Description

https://www.onassis.org/news/transmissions-sound-art-residency-program-f...


The residency is co-organized by Syros Sound Meetings (Greece) & North Norwegian Arts Centre (Norway) and is part of the Transmissions project, supported by the EEA Grants program and the Norwegian Financial Mechanisms 2014–2021. Transmissions is coordinated by ONASSIS STEGI (Greece) in partnership with Ultima Oslo Contemporary Music Festival (Norway).